تکنیکهای طراحی تست در کنکور سراسری ۹۸
توجه به نحوهی طراحی سوالات کنکور میتواند به ما کمک کند تا بتونیم طوری درس بخونیم که برای پاسخ گویی به سوالات کنکور آماده بشیم. توی این مقاله تعدادی از تکنیکهای طراحی سوالات زیست کنکور ۹۸ رو بررسی میکنم.


بررسی ساختار کلی کنکور ۹۸ داخل
در کنکور سراسری سال ۹۸ ساختار و ترکیب سوالات نسبتن شبیه کنکورهای پیشین بود با این تفاوت که مطالبی که مورد پرسش قرار گرفته بودن کمی متفاوتتر بود و قسمتهایی که پیش بینی میشد سوال داشته باشه مانند چرخهی ماهانهی زنان و یا عملکرد قلب سوالی طراحی نشده بود. از ۵۰ سوال کنکور ۶ سوال بصورت چند موردی، ۷ سوال بصورت ترکیبی، ۶ سوال گیاهی، ۴ سوال جانوری، یک سوال از فعالیتهای کتب درسی و ۵ سوال از نکات درون شکلهای کتاب درسی طراحی شده بود. (در بین اعدادی که گزارش شده ممکنه سوالی مشترک باشه برای مثالی سوالی ترکیبی، چند موردی و گیاهی باشه و همزمان از فعالیت طراحی شده باشه!)
تکنیکهای طراحی سوالات زیست شناسی کنکور
در هر درسی برای طراحی سوال و گزینهی غلط تکنیکهای وجود داره. دونستن این تکنیکها میتونه به ما کمک کنه بهتر منابع درسی خودمون رو بخونیم. چنتا از تکنیکهایی که در کنکور ۹۸ استفاده شد توی این قسمت بررسی میکنیم.
۱- مقایسه دو موضوع مشابه
یکی از تکنیکهای رایج طراحی سوال در کنکورهای سراسری بررسی تفاوتها و شباهتهای دو موضوع مشابه هست مثل میتوز و میوز یا تعریق و تعرق. دونستن این موضوع به ما کمک میکنه تا وقتی داریم مطالب درسی مرتبط رو میخونیم به تفاوتها و تشابه آنها دقت کنیم.
برای مثال توی کنکور ۹۸ در ارتباط با تعریق و تعرق، دستگاههای دفع مواد زاید در جانوران، دستگاههای گوارش در جانوران، گیاهان C4 و CAM و C3، دستگاه عصبی پیکری و خودمختار سوالات مقایسهای مطرح شد.
۲- توصیف یک موضوع
عدهای از تستهای کنکور در ارتباط با موضوعی پرسید میشوند. معمولن در این سوالات توصیفی با کمک کلمه کلیدهایی باید تشخیص بدیم که منظور گزینهها یا صورت سوال چیست. ولی ممکن است کاملن یک عبارت توصیفی استفاده شود برای مثال در کنکور ۹۸ سوالی مطرح شد با این عنوان بخشی از مغز که در ترشح اشک و بزاق نقش دارد یا در سوال دیگری نوشته شده بود ساختاری که با ذخیرهی غذا سبب میشود با دفعات کمتر انرژی بیشتری کسب شود.
تعداد تستهای کنکور سراسری ۹۸ در این قسمت بسیار زیادتر از بقیهی تستها است بنابراین باید سعی کنیم که وقتی قسمتهای مختلف کتاب درسی رو مطالعه میکنیم برای خودمون کلمه کلیدهایی بزاریم که یادمون بمونه هر جمله توصیف چه قسمتی است.
۳- سوالات مفهومی
این سوالات در کنکور سراسری کمتر مطرح میشوند ولی سوالات ایده دار و سختی محسوب میشن. در این جور سوالات باید به مفهوم جدید یا ایدهای که طراح داشته است دقت کنیم و راه حل مناسبی رو کشف کنیم.
برای مثال در کنکور سراسری ۹۸ سوالی از ژنتیک گیاهی مطرح شد. مشابه این سوال در کنکورهای قدیمی وجود داشته ولی با توجه به کتابهای نظام جدید مطرح کردن چنین سوالات برای دانش آموز سخت و مفهومی محسوب میشود زیرا باید از اطلاعاتی که در دو فصل از کتابهای درسی داره استفاده کنه و نتیجه گیری کنه.
۴- سوالات مربوط به شکل
در کنکورهای سراسری یک سوال دارای شکل است و حدود ۵ سوال نکاتی دارد که از شکلهای کتاب درسی استخراج شده است. برای مثال در کنکور ۹۸ سوالی در مورد رگ موجود در مرکز عصب بینایی پرسیده شد که بدون دیدن شکل شاید پاسخ به آن بسیار سخت باشد و دانش آموزان عزیز باید به شکلهای کتاب درسی مسلط باشند.
۵- قید بازی
قید جزو لاینفک سوالات زیست شناسی هست. به صورت متعدد در گزینههای تستهای کنکور دیده میشود که قیدها پاسخها رو عوض میکنن. این به این مفهوم نیست که همهی قیدهای کتاب درسی رو حفظ کنیم ولی باید حواسمون به استثناهای موجود در کتابهای درسیمون بکنیم. قیدهای همه بسیار مهم هستن.
اگر مفاهیم درسی رو بلد باشیم خیلی اوقات قیدها رو میتونیم به درستی رد یا تایید کنیم و نیازی به حفظ کردن جملات کتاب درسی نیست.
امیدوارم توی این مقاله اطلاعات مفیدی در ارتباط با نحوهی طراحی سوالات کنکور بهتون داده باشم.
مهمترین منبع برای آمادگی برای کنکور سوالات کنکورهای پیشین هست.